Isnin, 30 Januari 2017

BENARKAH VITAMIN C BOLEH MEMUTIHKAN KULIT ???









 FAKTA mengenai pigmentasi KULIT 



Untuk mengetahui bagaimana vitamin memutihkan kulit, kita perlu juga tahu beberapa perkara asas mengenai pigmentasi kulit.
  • Warna kulit dipengaruhi oleh pigmen yang dipanggil ‘melanin’. Pigmen ini diperbuat daripada sel ‘melanocyte’ iaitu sejenis sel terdalam di dalam kulit.
  • Melanocyte’ menukarkan asid amino ‘ tyrosine’ kepada melanin menggunakan enzyme tyrosinase.
  • Pigmen ini kemudian dibawa ke lapisan kulit paling luar dan dimendap di situ.
  • Lagi banyak melanin dihasilkan, semakin gelap kulit anda.
  • Melanin terdapat 2 bentuk. Ia boleh menjadi cerah ‘ yellowish Pheomelanin atau gelap coklat ‘Eumelanin’.
  • Banyak perkara yang boleh meningkatkan aktiviti melanocyte seperti Cahaya matahari, ketidakseimbangan hormone estrogen, beberapa jenis ubat dan reaksi parut selepas kesan luka.
  • Sinaran UV, Asap dan pencemaran menghasilkan radikal bebas yang merosakkan kulit serta menyebabkan pigmentasi..
Peranan Vitamin C dalam Memutihkan kulit. 



Produk pemutih kulit bekerja dengan cara memperlahakan penghasilan melanin. Produk tersebut mungkin adalah, bahan kimia, pengelupas atau vitamin untuk pemutih kulit. Dalam konteks vitamin C, ia terdapat beberapa cara untuk membuatkan KULIT CERAH/PUTIH:
  • Vitamin C menghalang enzyme tyrosinase. Dengan cara ini, penghasilan pigmen melanin menjadi sikit dan berkurang.
  • Vitamin C juga bertindak sebagai anti-oksidan. Ia melawan radikal bebas yang menyebabkan penuaan kulit dan kulit gelap. Vitamin c juga meningkatkan paras glutathione dan vitamin E dalam badan. Kedua-dua ini juga adalah anti-oksidan yang kuat. Glutathione juga bertindak dalam penghasilan Pheomelanin (melanin cerah).
  •  Banyak kajian menunjukkan Vitamin C topical (sapuan/krim) memperbaiki kerosakan kulit apabila dipakai selepas terkena  cahaya matahari.
  • Vitamin C juga menjadi pembuang/exfoliant. Dengan cara membuang kulit mati yang mengandungi melanin. Maka kulit akan menjadi lembut & lebih cerah.
Kelebihan Vitamin C kepada Kulit

Selain menjadikan Kulit anda putih & cerah serta berseri, Vitamin C juga mempunyai kelebihan lain seperti:
  • Vitamin C amat diperlukan untuk pembentukan kolagen. Kolagen amat penting dalam mengekalkan keanjalan serta membuatkan kulit anda Nampak lebih muda. Vitamin C juga akak meyebankan badan anda untuk menghasilkan lebih banyak kolagen
  • Vitamin C melawan bengkak & kemerahan. Ia juga boleh menyingkirkan benjolan merah di kulit dan berkesan untuk merawat jerawat.
  • Vitamin C juga diperlukan untuk penyembuhan LUKA. Ia membantu mengekalkan kesihatan salur darah. Ia menggalakan pembentukan kolagen baru pada luka. Vitamin C juga melindungi luka daripada jangkitan.
 








 1 BOTOL VITAMIN C SHAKLEE : 180 BIJI / 30 HARI
                                                             = 6 BULAN :) JIMAT !!!!


Untuk membeli VITAMIN C shaklee, anda boleh beli di sini :)
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=83fe595a07a8da38ace7d7f82b749d4d
Postage akan diurusan sekali. Akan dipos terus ke alamat anda :)

nur hanisah @ svetlo nisa,
Shaklee independent distributor
ws : +60134322141
Fb : svetlonisa
page : healthbay by svetlonisa
IG : svetlonisa_2
COD : kepala batas, penang. tasek gelugor, padang serai kedah,

Sabtu, 14 Januari 2017

Alfalfa BAPA segala MAKANAN. Apakah kebaikannya ??

Alfalfa the Father of All Foods

 

Alfalfa adalah 1 antara sejuta tumbuhan yang menpunyai pelbagai kebaikan. Nama 'alfalfa' mungkin menyebabkan anda berfikir bahawa dia adalah makanan kuda. Tetapi apa yang bakal saya perkatakan adalah, alfalfa adalah tumbuhan HERBA yang serba HEBAT.  Amat sukar untuk kita jumpa sepokok pokok herba yang mempunyai terlalu banyak kebaikan seperti alfalfa. Herba yang telah lama digunakan ini mendapat nama daripada perkataan arab dan membawa maksud "Bapa Segala Makanan". Akar pokok alfalfa boleh mencecah 20 kaki dalam ke bumi yang kaya dengan NUTRISI. Dengan akar yang sebegitu dalam, ia menjadikan alfalfa tumbuhan yang mempunyai nilai permakanan tertinggi & mempunyai kandungan klorofil yang tinggi dibandingkan dengan tunbuhan yang lain.


 Pokok berbunga ungu jenis ini adalah sejenih pokok berbunga dalam keluarga kekacang dan adalah satu daripada herba yang terkenal yang digunakan pada zaman dahulu. Arkeologi mendapati kesan penggunaannya pada runtuhan Parsi lebih kurang 6000 tahun yang lepas.
Dalam penulisan purba Greek, alfalfa digunakan untuk mengubati penyakit pundi kencing & buah pinggang. Di kawasan Timur, orang China menggunakan alfalfa untuk membantu menyelesaikan masalah Batu Karang . Dalam perubatan Ayurvedic India, ia digunakn untuk menyelesaikan masalah water retention, sakit sendi dan ulcer mulut. Dengan sejarah penggunaan alfalfa berzaman-zaman, ini membuatkan kita menyukai herba serba boleh ini untuk membantu manusia pada zaman kini.

Apakah Kehebatan Alfalfa?


Alfalfa mengandungi pelbagai mineral antaranya,  Vitamin A, Vitamin C, Vitamin E dan Vitamin K serta mineral seperti calcium, iron, potassium dan phosphorus. Vitamin yang dijumpai di dalam tumbuhan ini adalah amat penting untuk kesihatan mata, menggalakkan kulit yang sihat, melindungi sel badan daripada kerosakan oleh cahaya matahari dan pencemaran sekitar, meningkatkan daya tahan badan serta menguatkan saluran darah.

Jika anda mencari protein tambahan, alfalfa salah satu yang terbaik kerana ia mengandungi 5.8% protein lebih berbanding dengan telur dan 2.4% lebih daripada daging.

 Kekuatan mengalkali dalam tumbuhan ini lebih kuat berbanding yang selalunya terdapat dalam buah-buahan dan tumbuhan yang selalunya pada kadar 1- 10 unit alkali. Alfalfa secara kasarnya mengandungi 130 unit alkali mengalahkan tumbuhan lain. Ciri ini membuatkan alfalfa amat penting bagi kebanyakkan orang Amerika kerana mereka makan daging merah & tenusu. Maka badan mereka berisiko menjadi terlampau berasid dan menyebabkan penyakit autoimmune dan lain-lain.

hebat kan tumbuhan alfalfa ini ?


Apakah Kegunaan Alfalfa ?

  1. Penyakit jantung : alfalfa boleh membantu merendahkan kolestrol kerana fiber alfalfa bertindak dengan menyerap kolestrol seterusnya menghalang kolestrol daripada melekat pada dinding salur darah.
  2. Detox & mencuci darah serta hati : Alfalfa mempunyai kesan diuretic yang membantu membuang air dalam badan. Ia juga mengandungi klorofil yang bertindak sebagai pen'detox' semulajadi. Dengan detox, alfalfa dapat membantu menghalang jangkitan bakteria di pundi kencing, salur kencing dengan cara meningkatkan aliran air kencing( urine flow) & membuatkan air kencing kurang berasid.
  3. Bantu melarutkan batu karang.
  4.  Anti-inflammasi dan pain reliever/pain killer. Ia membantu melegakan sakit/ sengal sendi jika diambil dengan dos untuk merawat ( therapeutic doses ). Pesakit rheumatoid arthritis dan gout kan hilang sakit sengan dengan alfalfa dengan cara alfalfa bertindak menyeimbangkan alkali & asid di dalam badan dan melarutkan uric asid. 
  5. Mengaktifkan enzim pencernaan. Alfalfa bagus untuk kesihatan sistem pencernaan dan ia mampu melegakan kembung/indigestion dan membuang angin kerana alfalfa bekerja untuk menghancurkan makanan dan menggalakkan pergerakan usus.  
  6. Meningkatkan kebersihan mulut. Alfalfa bantu untuk membuang karat gigi dan member mineral kepada gigi disamping menghilangkan bau mulut.
  7. Alfalfa mengurangkan allergik. Alfalfa mengandungi kesan anti-histamin. Anda boleh mengambil alfalfa sebelum atau selepas allergic. 
  8. Jika anda mempunyai kencing manis, alfalfa membantu dengan menurunkan paras gula dalam darah. 
  9. Alfalfa boleh membantu meningkatkan keupayaan darah untuk berhenti dengan cepat jika terluka.  
  10. Membantu membanyakkan susu untuk ibu menyusu.
    . 


    Alfalfa Complex Shaklee 
     
    Alfalfa Shaklee diperbuat daripada pokok alfalfa yang ditanam dan di jaga dengan sebaiknya. Ia ditanam secara semulajadi tanpa menggunakan racun perosak.
    Daun alfalfa juga dipetik apabila ia mencapai tempoh matang.
    Daun alfalfa diproses secara semulajadi dan dibuat dalam bentuk tablet.
    Selain telan tablet alfalfa, Alfalfa juga boleh dibancuh dan dilarutkan di dalam air menjadi teh herba.  

     ** selain dimakan, alfalfa juga boleh dibuat masker. Ia akan mengurangkan jerawat serta melembutkan kulit muka.
CARA MAKAN ALFALFA : ** maksimum 10 biji sehari

        Untuk permulaan : 4 biji sehari ( 2 biji lepas lunch, 2 biji selepas dinner )
       Selepas seminggu penggunaan : naikan ke 6 biji sehari ( 3 biji selepas lunch & dinner)
       minggu ke-3 dan seterusnya : 8 biji sehari ( 4 biji selepas lunch & dinner )
    
      *** take note :
  • alfalfa tidak boleh diambil bersama dengan Vitamin E & GLA complex kerana dia akan bertindak dengan menyerap vitamin E & GLA 
  • ORANG yang tidak boleh mengambil alfalfa : Ibu mengandung, pesakit G6PD deficiency atau ibu yang menyusu baby G6PD deficiency,  pesakit autoimmune (SLE)
                     ** untuk info lanjut, boleh lawati : 
                                             http://drzubaidi.com/blog/bahayakah-menggunakan-suplemen-alfalfa/





TESTIMONI PENGGUNAAN ALFALFA 
  



Jika ingin memilik alfalfa, anda boleh membeli melalui klik ' buy here' di bawah ini :)
Beli alfalfa


nur hanisah @ svetlo nisa,
Shaklee independent distributor
ws : +60134322141
 Fb : svetlonisa
page : healthbay by svetlonisa
IG : svetlonisa_2
COD : kepala batas, penang. tasek gelugor, padang serai kedah,

Rutin Kecantikan SKINCARE SELAMAT & BERKESAN !!!







Rutin Kecantikan Nutriwhite SKINCARE SELAMAT & BERKESAN !!! 
 
Make sure setiap malam sebelum tidur, anda wajib lengkapkan routine bersama skincare kesayangan ini..
.


 
1st- Remove semua kotoran dan daki2 dari wajah dengan MAKEUP REMOVER walaupun anda tak mekap pun duduk rumah. Tapi walaupun tak mekap, kotoran dan habuk masih lekat pada wajah. Dan make sure kena remove sebelum tidur. Anda akan rasa Puas bila nampak segala daki keluar!
.


JOM tengok DEMO make up remover :) 

video

 



2nd- Dah setel bersihkan wajah dengan Makeup Remover, cuci pulak dengan DEEP FOAM CLEANSER biar kulit yang dah bersih lepas bersihkan dengan Makeup Remover tadi bebas dari segala minyak berlebihan dan sisa kotoran. Lepas ni kulit anda akan rasa freshhhh gila!

.
3rd- Lepas cuci muka, sapu pulak ke wajah SOOTHING SOFTENER. Dia macam toner. Ni lah rahsia kulit bebas dari open pores dan ada tips rahsia cara pakai yang betul tau. Selama ni ramai yang pakai toner cara salah, sebab tu tak nampak kesan sangat. Saya akan kongsi pada customer yang beri dari saya yepšŸ˜˜
.

4th- WHITENING ESSENCE. As semua orang tahu, ni memang super duper fav orang ramai foreverrr! Sebab bila apply tu kulit jadi extra MOIST, GLOWY, HALUS dan LEMBUTTT sangat! 

.
5th- SPOT WHITENING TREATMENT. Bagus sangat untuk pudarkan parut dan jeragat. Muka anda akan tiada jeragat. So kita tonyoh sampai takda
.

6th- Last but not least, OVERNIGHT CREAM. This one is the best i tell you! Bila pakai ni malam, esok pagi kulit rasa sangat lah fresh yang tak boleh cerita macam mana.. so, kena rasa sendiri

.
Seriously you guys memang kena pakai sendiri then only you know betapa best pakai skincare premium ni tau.. Tapi dengan harga yang jimat dan mampu milik šŸ˜Š
.
satu set ini TAHAN almost 6 BULAN. Just guna sikit dah cukup
dah..









jika berminat nak beli :) 
hubungi saya atau anda boleh beli sendiri set ini, loose item yang anda kehendaki di " buy here" bawah ni 


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=e4807834012f253392148c5bfdcb8020

 

nur hanisah @ svetlo nisa,
Shaklee independent distributor
ws : +60134322141
Fb : svetlonisa
page : healthbay by svetlonisa
IG : svetlonisa_2
COD : kepala batas, penang. tasek gelugor, padang serai kedah,

Selasa, 10 Januari 2017

Omega dan Pesakit Buah Pinggang

Hari ni, teman tokwan pi klinik jumpa family Medicine specialist (FMS) untuk follow up & review blood result amik 2 minggu lepas.
.
masuk bilik FMS macam tak percaya aku tengok DOKTOR dia..
mak aiii dah la lelaki.. nampak muda lagi. terdetik kat hati, ' betoi ka doktor nih specialist Family Medicine' senyum dia manis sekali. cakap pun tenang, sopan santun, penerangan pun jelas & mudah faham. Aku rasa selesa dengan cara dia. Apakah rahsia muda dia tuh :D haha macam nak tau ja.

so,
.
my tokwan 82 y/o man with long standing hypertension since 25 years ago.
last check up, serum creatinine & urea high, on fluid restriction. boleh agak la kan CKD stage berapa.

tapi Alhamdulillah, tadi check up & review blood darah untuk renal profile serum creat & urea dah turun. boleh kata kidney function tokwan maintain dari last 4 months. bukannya makin teruk.
.
before nih, memang aku tekankan sangat la kat tokwan untuk jaga fluid intake, jaga makan, apa yang bleh makan, apa yang kena kurangkan. and kadang-kadang tu ada jugak tak compliance dengan fluid restriction dia, then kena bebel manja dengan aku.. haha . and paksa tokwan makan OMEGA GUARD shaklee sebijik sehari selepas makan yang kami beli bagi kat tok yang doktor GP suggestkan untuk semua orang makan. Sebab dah alang-alang tok makan, biar la dia kongsi dengan tokwan kan :)
.
i'm happy dengan blood result tokwan hari nih :D haha
naluri seorang doktor kan, apa yang akan buat dia happy bila treating patient adalah patient dia improve condition compare dengan sebelum nih :D
.
meh nak cerita sikit, BAGAIMANA OMEGA MEMBANTU dalam hal ini .
.
Sebab Sakit buah pinggang/ Chronic Kidney Disease (CKD) :

Dalam satu kajian di USA & Jepun yang diterbitkan oleh NIBC, Mereka mendapati ada beberapa jenis orang yang berisiko untuk mendapat sakit buah pinggang. Antaranya yang paling kerap adalah pesakit kencing manis/Diabetes dan Darah tinggi (hypertension). Ada jugak sebab lain seperti jangkitan yang long standing, ketumbuhan kanser buah pinggang, salur kencing tersumbat, merokok, obesiti, kolestrol tinggi & sebagainya.

Faktor-faktor ini akan menyebabkan buah pinggang kita luka dan menjadi parut/ scarring. Bila hal ini terjadi, buah pinggang kita tidak mampu untuk berfungi sebaik sebelum ini.

Dalam kajian ini, omega didapati mampu mengurangkan luka / inflamasi serta pembentukan parut/ fibrosis. Pengambilan Omega mampu untuk melindungi buah pinggang dari makin rosak/ makin menurun fungsinya.

kesan ANTI-INFLAMMASI yang terdapat dalam Omega, membuatkan ia amat sesuai untuk orang yang mempunyai SAKIT SENDI, kerana anti-inflammasi ini akan mengurangkan aktiviti pembengkakkan sendi, maka sendi pun dah tak sakit :)

dalam orang yang mempunya SAKIT JANTUNG & TINGGI KOLESTROL, omega membantu dengan meningkatkan penghasilan HDL (kolestrol baik) & mengurangkan LDL (kolestrol jahat). Kurangnya kolestrol jahat LDL dalam badan, akan membuatkan badan kita sihat, KURANGkan risiko terkenanya SERANGAN JANTUNG serta STROK/ANGIN AHMAR.
.
.
inilah penyebabnya bertapa PENTINGnya PENGAMBILAN OMEGA dalam hidup kita.
.
dari budak kecil, hinggalah ke orang tua. OMEGA amat-amat penting :)
.
**jadilah masyarakat yang sentiasa titik beratkan kesihatan diri anda & keluarga. :) kalau kita tak sayang diri kita sendiri, nak harapkan sapa lagi :)

p/s : jika ingin mencari supplemen yang terbaik untuk diri anda, carilah supplemen yang telah dibuat kajian keatasnya & terbukti Selamat & berkesan
< sapa nak OMEGA atau supplemen lain yang ada kajian keatasnya, boleh berhubung dengan saya 

10 botol terawal omega akan dapat special dari saya.. DAPATKAN SEGERA !!!
.
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=5e3196bdf1782fa1b4485fdd167ce6f3


Nur hanisah @ svetlo nisa,
Shaklee independent distributor
ws : +60134322141 Fb : svetlonisa
 page : healthbay by svetlonisa
IG : svetlonisa_2
COD : kepala batas, penang. tasek gelugor, padang serai kedah,

Isnin, 2 Januari 2017

Tips mencuci & melembutkan pakaian berkesan

 

 

FRESH LAUNDRY CONCENTRATE

 

FORMULA SEMULAJADI UNTUK LEBIH CUCIAN

Pernahkah anda rasa bertapa puasnya hati apabila pakaian yang anda basuh bersih selepas keluar daripada mesin basuh ? Pakaian yang bersih akan membuatkan anda untuk rajin lagi membasuh !!!

Formula Enzim semulajadi menjadikan pakaian anda extra bersih dengan proses yang lembut tanpa memberi iritasi kepada pernafasan apabila kita sedut bauannya.
Adakah Anda Tahu ?

Kebanyakkan sabun basuh baju  yang boleh menyerap dan menyebabkan iritasi badan/allergik melalui kulit atau semasa bernafas.  Triethanolamine dodecylbenzenesulfonate boleh menyebabkan iritasi dan dia tercatat dalam senarai EPA dan DOT bahan berbahaya.
Apabila berlaku sentuhan dengan bahan tersebut, ia boleh mengiritasi & menyebabkan lecuran pada kulit dan mata. Manakala jika bahan tersebut dihidu, ia akan menyebabkan pedih hidung, tekak dan paru-paru diikuti dengan batuk, bersin dan sesak nafas. Jika ia terkena kulit berulang-ulang kali, ia akan menyebabkan kulit tangan kering, gatal dan ruam.

Fresh Laundry Concentrate Tidak Mengandungi Bahan Sepeti di atas atau Bahan Lain Yang Merbahaya.

Perbezaan Shaklee adalah :

Selamat
  • Tidak Allegik
  • Tiada klorin
  • Selamat untuk semua jenis
  • Tiada bahan berbahaya
Powerful/Berkesan
  • Amat Pekat/Super-concentrated (guna sedikit sudah mencukupi untuk basuhan)
  • hanya 1 ounce (11.375 liters) mencuci 1 medium load pakaian 
  • Berkesan dalam semua jenis air termasuk air sejuk
  • Membantu mengekalkan baju putih anda putih bersih & baju berwarna anda terang warnanya.
Green/Semulajadi
  • Diperbuat daripada bahan-bahan semulajari
  • Bahan yang mampu terurai secara semulajadi / Biodegradable surfactants
  • Tiada phosphate
  • Pembungkusan yang boleh dikitar semula
  • Tiada Pewarna
  • Selamat untuk sistem kumbahan







SOFT FABRIC CONCENTRATED 

Pelembut Pakaian

Di sini bau pakaian yang bersih, pakaian yang lembut, kurang kedut adalah hasil penggunaan anda ini lebih baik daripada apa yang anda pernah guna. Dan Ucapan terima kasih perlu dberikan kepada soft fabric concentrated yang ramuangnya super dupper terbaik dan pekat. anda hanya perlu mengunakan sedikit softener untuk mendapatkan keputusan yang maksima !!!

  • Super concentrated: 32 ounces softens 64kali cucian
  • Pelembut semulajadi, mengurangkan kedutan
  • Botol bersaiz kecil, amat mudah dibawa, dituang & disimpan.
Perbezaan softener Shaklee adalah :


Selamat
  • Tidak bertoksik
  • Tiada bauan toksik
  • Tiada bahan berbahaya
  • Lembut ditangan
  • pH Seimbang
  • Tiada klorin
Powerful/Berkesan
  • Mampu melawan grease/kotoran. Ultra-concentrated:16 oz. boleh dilarutkan menjadi 48 gallons
  • Kepekatan berganda
Green
  • Biperbuat daripada bahan semulajadi (jagung & kelapa)
  • Boleh terurai dengan sendiri
  • Tiada phosphate
  • bungkusan boelh dikitar semula
  • Tiada pewarna
  • Selamat untuk sistem kumbahan
Helpful Tip
  • Masukkan Soft Fabric liquid ke dalam basuhan. Ia akan membantu mengurangkan kedutan & pakaian tidak akan mengeras. Maka, pakaian yang dibasuh akan lembut daripada biasa. 


https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=3c81b085f42fee9992a2391b4aaee470


nur hanisah @ svetlo nisa,
Shaklee independent distributor
ws : +60134322141
Fb : svetlonisa
 page : healthbay by svetlonisa
 IG : svetlonisa_2
COD : kepala batas, penang. tasek gelugor, padang serai kedah,